72 22 70 80 kontakt@vendemus.dk

Tryk

Tryk

Johann Gutenberg opfandt trykpressen i Europa tilbage i årene omkring1450. Oprindeligt havde kineserne opfundet et trykkesystem, men det var langt mere primitivt. Det var bloktryk med træplader, som blev brugt i 500-tallet. I 1040 opfandt de løse typer i træ, og nogle hundrede år senere metaltyper i bronze. På grund af disse opfindelser havde man biblioteker i Kina, som indeholdt titusindvis af bøger, mens bøger var et sjældent fænomen i Europa. Opfindelsen fandt vej gennem Indien og Arabien til Europa, men der gik mange år før de løse typer blev (gen)opfundet i Europa af Gutenberg.

Gutenbergs opfindelse var skabt til at bringe viden ud i verden, og den nedsatte betragteligt produktionstiden af bøger og tekster, som ellers ville have taget måneder at kopiere i hånden. Gutenbergs trykpresse satte for alvor gang i bogmarkedet i Europa og lod landene overgå fra middelalder til renæssance.

Dengang var processen meget anderledes end i dag. En metalplade med teksten i fordybninger blev sværtet ind med farve (i fordybningerne) og trykket mod et fugtigt stykke papir.
Denne enkle proces blev et stærkt vendepunkt i Europas historie. Ideer, opdagelser, filosofi og religion blev nu spredt med massefremstillingen af tekster og bøger, og ny viden blev derfor tilgængelig for et langt bredere snit af befolkningen.

I dag foregår processen digitalt, og der er mange muligheder, når man skal trykke et magasin. Man skal tage stilling til papirkvalitet, størrelse og udseende, og man skal have styr på oplagsstørrelse, distribution og eventuelle indstik. Trykkeriet skal have filen med layoutet fra grafikeren, og de forestår derefter den fysiske udformning og videre distribution af tryksagen.